Higienos kursai (žalia korta) darbui su maistu

Maistas ir subalansuota mityba yra viena iš svarbiausių mūsų gyvybę užtikrinančių sąlygų. Pats valgymas, susėdimas už stalo su šeima, draugais ir artimaisiais namuose ar viešoje vietoje yra labai svarbus ritualas ir didelis džiaugsmas.
Kodėl svarbu išklausyti higienos kursus žmonėms, dirbantiems su maistu?
Mes esame tai, ką mes valgome, nes iš maisto „statomos” mūsų ląstelės, palaikomos organizmo funkcijos ir visi procesai, kurie vyksta mūsų kūne. Kad būtume sveiki, energingi ir ilgai gyventume – labai svarbu subalansuota ir sveika mityba. Taip pat labai svarbu ir tai, kaip yra pakuojamas, gabenamas, ruošiamas ir patiekiamas maistas – visuose šiuose etapuose turi būti užtikrinama, kad į maistą nepatektų virusų, bakterijų, toksinų ar kitų medžiagų, kurios maistą padaro nesaugų valgyti. Siekiant užtikrinti maksimalią maisto saugą, visi dirbantys su maistu privalo išklausyti specialius higienos kursus, gauti privalomojo mokymo pažymėjimą (žalią kortą) ir, svarbiausia, įgytas žinias taikyti praktiškai.
Ar visi asmenys, dirbantys su maistu, privalo išklausyti kursus?
Kursus turi išklausyti visi maisto tvarkymo subjektų darbuotojai. Šie kursai nėra privalomi tik asmenims, kurie prekiauja turgavietėse savo pačių surinktomis, neperdirbtomis miško gėrybėmis, savo namų valdoje užaugintais žemės ūkio produktais, taip pat darbuotojams, dirbantiems vaistinėse ir vaistų gamybos įmonėse, kur gaminami maisto papildai ar kiti maisto produktai.
Kaip išsirinkti tinkamą higienos kursą darbui su maistu?
Asmenims, kurie planuoja darbą su maistu, yra galimybė rinktis iš dviejų kursų priklausomai nuo to, ar su maistu bus dirbama tiesiogiai prie jo liečiantis (tuomet reikalingas higienos kursas tiesioginiam darbui su maistu), ar kontaktas su maistu bus per barjerą sudarančias pakuotes ar taras skysčiams (tuomet reikalingas kursas netiesioginiam darbui su maistu).
Kuriais atvejais turėtų būti pasirenkamas kursas (žalia korta) tiesioginiam darbui su maistu?
Tiesioginis darbas su maistu reiškia, kad asmuo, dirbantis su maistu, tiesiogiai su juo liečiasi apdorojimo, perdirbimo, gabenimo, sandėliavimo, paruošimo, patiekimo ar pardavimo metu. Tiesiogiai su maistu kontaktuojama dirbant restorane ar kitoje viešojo maitinimo įstaigoje, kepykloje, maisto prekių parduotuvėje, maisto gamybos įmonėje.
Konkrečių veiklų pavyzdžiai, kurių metu tiesiogiai dirbama su maistu:
Virtuvės darbuotojai, ruošiantys maistą, restorano padavėjai, nešantys maistą klientams, indų plovėjai ir visi asmenys, kontaktuojantys su indais, skirtais maistui, vaikų darželių, stovyklų ar kitų įstaigų darbuotojai, dalinantys pakuotėse nesufasuotą maistą ir plaunantys indus, asmenys, gaminantys, perdirbantys ar pakuojantys konditerijos, mėsos, pieno produktus, asmenys, ruošiantys vaistažoles arbatoms, asmenys, gaminantys pakuotes, kurios liesis su maistu, degalinių ir įvairių mugių darbuotojai, ruošiantys ir dalinantys maistą.
Tiesiogiai su maistu dirbantys darbuotojai prieš pradėdami dirbti ir dirbdami kas penkerius metus turi išklausyti HBB ir H10 privalomojo higienos kurso programas ir darbo vietoje turėti privalomojo mokymo pažymėjimą (žalią kortą darbui su maistu):
Higienos kursai (žalia korta) darbui su maistu
Kuriais atvejais turėtų būti pasirenkamas kursas (žalia korta) netiesioginiam darbui su maistu?
Netiesioginis darbas su maistu reiškia, kad maistas apdorojimo, perdirbimo, gabenimo, sandėliavimo, paruošimo, patiekimo ar pardavimo metu nėra liečiamas tiesiogiai. Šiuo atveju kalbama apie sufasuotą maistą ir gėrimus, esančius sandariai uždarytoje taroje.
Netiesioginio darbo su maistu pavyzdžiai:
Ledų pardavėja, pardavinėjanti pakuotėse sufasuotus ledus, gėrimus buteliukuose pardavinėjantis darbuotojas, logistikos įmonių darbuotojai, gabenantys sufasuotą maistą ar buteliuose ar kitoje taroje esančius gėrimus.
Netiesiogiai su maistu dirbantys darbuotojai prieš pradėdami dirbti ir dirbdami kas penkerius metus turi išklausyti HBB privalomojo kurso programą ir darbo vietoje turėti privalomojo mokymo pažymėjimą (žalią kortą):
Higienos kursai (žalia korta) netiesioginiam darbui su maistu
Kaip gauti privalomojo mokymo pažymėjimą (žalią kortą) darbui su maistu?
Jums reikia išsirinkti ir nusipirkti jums tinkamą programą. Vos tik gavę apmokėjimą, dažniausiai valandos bėgyje atsiųsime jums nuorodą su medžiaga savarankiškam mokymuisi į jūsų elektroninį paštą. Paspaudę ant nuorodos „pradėti kursą”, jūs pateksite į savo mokymosi erdvę, kur perskaitę ir įsisavinę žinias turėsite galimybę nuotoliniu būdu išspręsti testą ir atlikti atsitiktinai parinktą praktinę užduotį. Jei užduotys bus atliktos teisingai (teste nebus padaryta daugiau nei 6 klaidos, o praktinė užduotis bus atlikta teisingai), jums į elektroninį paštą atsiųsime privalomojo mokymo pažymėjimą (žalią kortą darbui su maistu), kurį galėsite persiųsti darbdaviui ar, atspausdinę ant popieriaus, pristatyti jį darbdaviui tiesiogiai.
Ar gautas pažymėjimas (žalia korta) privalo būti atspausdintas ant žalio popieriaus?
Tikrai ne. Anksčiau buvo reikalavimas, kad visi privalomojo mokymo pažymėjimai būtų atspausdinti ant žalio popieriaus lapo. Jau daug metų šio reikalavimo nėra, tačiau iš seno papročio kai kurios įmonės spausdina šiuos pažymėjimus ant žalio popieriaus, o žmonės ir darbdaviai šiuos pažymėjimus vadina žaliomis kortomis, nors jos labai seniai nėra nei žalios, nei panašios į kortas.
Registruokitės į musų siūlomus kursus jau dabar

Pirmosios pagalbos kursai
Užsisakykite savarankiško mokymosi pirmosios pagalbos medžiagą pagal tai, kokio sveikatos žinių ir įgūdžių pažymėjimo jums reikia
Registruotis
Higienos įgūdžių kursai
Užsisakykite savarankiško mokymosi higienos kursų medžiagą pagal tai, koks higienos įgūdžių pažymėjimas jums reikalingas
Registruotis